Drugrape

Drugrape betyder voldtægt eller voldtægtsforsøg, hvor gerningspersonen, uden offerets viden, har tilført et narkotisk stof til offerets drink eller mad, med den effekt, at offeret mister kontrollen over sin egen vilje.

Sommetider kan offeret stadig være vågen, men være ude af stand til at forholde sig til hvad der foregår eller hvad hun siger ja til. Andre gange bliver offeret næsten helt bedøvet af stoffet. Oftest er det offeret selv, der får en mistanke om drugrape, fordi hun vågner op med en fornemmelse af, at der er foregået noget seksuelt, uden at hun rigtigt kan huske det.

Man kan bl.a. få mistanke om drugrape ved:

  • Udtalt hukommelsestab for episoden.
  • Offerets tilstand stemmer ikke overens med mængden af indtaget alkohol.
  • Hallucinationer eller bizarre kropsoplevelser.
  • Følelsesløshed af læber og tunge.
  • Følelse af at være stærkt beruset eller meget træt.

I Joan-Søstrene møder vi kvinder, der har været udsat for denne type voldtægt både i udlandet og herhjemme. Det kan være svært at bevise overgrebet, hvis man selv har hukommelsestab for episoden og samtidig ikke er blevet undersøgt efter overgrebet.

Det er derfor meget vigtigt, at man hurtigt efter mistanke om drugrape bliver undersøgt i en skadestue eller et voldtægtscenter, så der kan tages blodprøver og urinprøve, hvori man kan finde spor af stoffet. Urinen skal være fra den første vandladning efter mistanken er opstået, så hvis du ikke kan vente med at gå på toilettet, til du er ved lægen, så gem din urin i en lukket beholder.

I dag kan man også finde spor af nogle bestemte stoffer ved at analysere hårstrå op til 3 måneder efter overgrebet - forhør dig om dette i voldtægtscentret.